Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Treasurer Gregg's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Downtown Houston
    Posts
    2,713
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like

    Vertex Puratek Deluxe 200 GPD RO/DI - somethings wrong!?

    i noted my ATO tank ran dry so i checked the rodi unit and it wasnt producing water.. i thought maybe a line got clogged but thats not the case. Water pressure is getting to the unit but nothing is coming out. SO, i unplugged the unit and plugged it back in and removed the over flow value so the tube is coming right out of the unit. after it counts down from 5 it staters producing water, but the the display immediately starts counting down from 15 and then shuts off after the 15 seconds.

    so the water coming out tells me theres no clog and that the pump works, but why is it shutting off after 15 seconds? Can someone give me some advice please? The unit is about 4 months old.
    Gregg Hamilton
    M.A.R.S.H. - Treasurer / Webmaster
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston

  2. #2
    Supporting Member dragon99's Avatar
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    College Station
    Posts
    230
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    Looking at the manual, the 15sec countdown should be the auto flush, but then it should start making water. Not turn off.

  3. #3
    BOD MEMBER steveb's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Spring 77373
    Posts
    7,640
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    Quote Originally Posted by Gregg View Post
    i noted my ATO tank ran dry so i checked the rodi unit and it wasnt producing water.. i thought maybe a line got clogged but thats not the case. Water pressure is getting to the unit but nothing is coming out. SO, i unplugged the unit and plugged it back in and removed the over flow value so the tube is coming right out of the unit. after it counts down from 5 it staters producing water, but the the display immediately starts counting down from 15 and then shuts off after the 15 seconds.

    so the water coming out tells me theres no clog and that the pump works, but why is it shutting off after 15 seconds? Can someone give me some advice please? The unit is about 4 months old.
    Is it making waste water?

    If so it sounds like your flush valve is stuck open. When that valve is open its flushing the membrane and hence bypassing the restrictor and hence not making any ro water.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
    Steve
    M.A.R.S.H. - Board Member / Site Admin
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston

  4. #4
    Treasurer Gregg's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Downtown Houston
    Posts
    2,713
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    waste water is only coming out when its flushing, but as soon as the 15 sec flush is over no more water. luckily its still under warranty.
    Gregg Hamilton
    M.A.R.S.H. - Treasurer / Webmaster
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston

  5. #5
    BOD MEMBER steveb's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Spring 77373
    Posts
    7,640
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    That is weird. Hmmm. I wonder if the flow restrictor is clogged up.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
    Steve
    M.A.R.S.H. - Board Member / Site Admin
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston

  6. #6
    Treasurer Gregg's Avatar
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Downtown Houston
    Posts
    2,713
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    FIXED!! Yeah! Thanks to Chris Obergass with Unlimited Color Corals... he replaced the pressure valve and all was good.
    Gregg Hamilton
    M.A.R.S.H. - Treasurer / Webmaster
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston

  7. Likes Fish Keeper82, dragon99 liked this post
  8. #7
    BOD MEMBER steveb's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Spring 77373
    Posts
    7,640
    Post Thanks / Like
    Post Thanks / Like
    ah I should have thought of that. When pressure in tubing gets to a certain PSI it shuts off the pump.
    Steve
    M.A.R.S.H. - Board Member / Site Admin
    Marine Aquarium and Reef Society of Houston


Similar Threads

  1. NEW VID & GIVEAWAY: Vertex Puratek Deluxe 100 GPD RO/DI System
    By Premiumaq in forum Premium Aquatics, Inc.
    Replies: 2
    Last Post: 05-04-2018, 07:52 PM
  2. 25% OFF Vertex Puratek Deluxe RO/DI + $100 Off Midsize Ghost Skimmer
    By Premiumaq in forum Premium Aquatics, Inc.
    Replies: 0
    Last Post: 03-07-2018, 08:03 PM
  3. Vertex PuraTek 100 GPD
    By RR-MAN in forum Aquarium Equipment
    Replies: 74
    Last Post: 08-12-2015, 01:43 PM
  4. Vertex Puratek 100GPD RO/DI System
    By flipside in forum Aquarium Equipment
    Replies: 2
    Last Post: 02-12-2010, 11:36 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •